Műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető

Elérhetőségek

AGGTELEKI MÉRNÖKIRODA Kft.

A cég képviselője

Szakacs-Zsolt-360

Szakács Zsolt

építőmérnök
műszaki ellenőr,
felelős műszaki vezető

+36/30/952-1070

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Műszaki ellenőrzéseim szakterületei:

ME - É-I. - 13-51106  Magasépítési műszaki ellenőri
ME - ÉM-I. - 13-51106  Mélyépítés és mélyépítési műtárgyak szakterület korlátozás nélkül műszaki ellenőri
ME - KÉ/I. - 13-51106  Közlekedési sajátos építmények építése műszaki ellenőri
ME – VZ - 13-51106  Vízgazdálkodási szakterület korlátozás nélkül műszaki ellenőri

 

Felelős műszaki vezetéseim szakterületei:

MV – ÉP/A - 13-51106  Építmények építési munkái korlátozás nélkül felelős műszaki vezetői
MV - KÉ/A - 13-51106  Közlekedési építmények építése korlátozás nélkül felelős műszaki vezetői
MV - VZ/A - 13-51106  Vízi létesítmények építése, szerelése korlátozás nélkül felelős műszaki vezetői

A felelős műszaki vezető kiválasztása

A felelős műszaki vezető kiválasztása A felelős műszaki vezető kiválasztása

Építtetőként figyeljek arra, hogy az induló építkezésemen van-e és ki a felelős műszaki vezető?

Feltétlen. Minden építési engedélyköteles építkezés megkezdését megelőzően be kell jelenteni a felelős műszaki vezető személyét.

Ez is csak egy plusz költség! – kiált fel az építtetők egy része. De így van ez valójában?

Nem. Törvény szerint a felelős műszaki vezető a kivitelezést végző vállalkozás tagja vagy alkalmazottja kell, hogy legyen.

Tehát személyét külön nem kell megfizetni a munka megrendelőjének, de a kiválasztott kivitelezőnek (vállalkozónak) a fenti előírásnak meg kell felelnie. A kivitelezési tevékenységet a névjegyzékbe vett olyan felelős műszaki vezető irányíthatja, aki a kivitelezési tevékenység szakirányába megfelelő jogosultsággal és a kivitelezési tevékenység felett közvetlen irányítási joggal rendelkezik. A fentiekből következik, hogy a felelős műszaki vezető kell, hogy irányítsa az építkezést nem a kivitelezési munkát elnyert vállalkozó, aki például kőműves mester. Ha hetente, kéthetente, havonta jelenik meg a munkaterületen az nem felelhet meg az építtető (megrendelő) minőségi elvárásának. Fontos kikötni, hogy hetente legalább egyszer a munkaterületen tartott egyeztetésen vegyen részt a megrendelő képviselőjével a műszaki ellenőrrel, amit szerződésükben foglaltak szerint jegyzőkönyveznek. Hiszen a felelős műszaki vezető a feladatához tartozó eredményekről, eseményekről, dokumentálásról itt tud számot adni és itt lehet számon kérni. Érdemes tudni, hogy a felelős műszaki vezető az építmény vagy építményrész építőipari kivitelezési tevékenységének teljeskörű irányítását (szakági munkákat is beleértve) a 244/2006.(XII.5.) Korm. Rendelet 1.sz. melléklete szerint MV-Ép/A, MV-Ép/AM, MV-Ép/B névjegyzéki jelöléssel nyilvántartásba véve végezheti a törvényben felsorolt paraméterekig. Azt meghaladó értékek esetén szakági felelős műszaki vezetőkkel is kell rendelkezni. Ha az építési folyamat során a felelős műszaki vezető akadályoztatva van munkája ellátásában, a kivitelező vállalkozónak személyét azonnal helyettesíteni vagy pótolni kell (pl.: betegség esetén).

A felelős műszaki vezető személyének fontosságát mutatja az alábbiakban felsorolt főbb feladatai:

1.)Felel az építkezés alatt az épülő építményfajtának, építési tevékenységnek megfelelő jogosultságának meglétéért.

2.)Szakmunka irányítását felügyeli, és felel az építési tevékenységre vonatkozó szakmai, minőségi, biztonsági előírások betartásáért és a munkálatok végzésének szakszerűségéért.

3.)Az építmény vagy építményrész a jogerős és végrehajtható építési engedélynek és a hozzá tartozó jóváhagyott engedélyezési tervnek továbbá a jogszabályban meghatározott kivitelezési tervnek megfelelő megvalósításáért felel és azt irányítja.

Tehát munkája megszervezése során ügyel az építési-szerelési munka a szakmai minőségi követelményeknek és az ezt érintő jogszabályi előírásoknak megfeleljen. Betartja és betartatja a munkavédelmi, közegészségügyi, tűzvédelmi, környezetvédelmi, természetvédelmi, műemlékvédelmi és más kötelező hatósági és jogszabályi előírásokat. Munkája során a műszaki technológiai előírások szerint jár el. A munkát megszervezi úgy hogy a fent említett hatósági és jogszabályi előírások mellett a minőségi követelményt biztosítani tudja. Leellenőrzi a kitűzés helyességét és talajmechanikai és egyéb vizsgálatok megtörténtét. A szükséges minőségi vizsgálatokat, mintavételeket elvégezteti, a minőségi megfelelőséget dokumentálja. Az építkezést előírások szerinti lezárja (pl.:építési napló). A kiviteli tervtől eltérő, de nem építési engedélyköteles kivitelezést előírások szerint dokumentálja. A felelős műszaki vezető közreműködik a használatba vételi eljárásban, amihez a szükséges nyilatkozatát megadja.