Műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető

Elérhetőségek

SAGB Mérnökiroda

A cég képviselője

Szakacs-Zsolt-360

Szakács Zsolt

építőmérnök
műszaki ellenőr,
felelős műszaki vezető

+36/30/952-1070

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Műszaki ellenőrzéseim szakterületei:

ME - É-I. - 13-51106  Magasépítési műszaki ellenőri
ME - ÉM-I. - 13-51106  Mélyépítés és mélyépítési műtárgyak szakterület korlátozás nélkül műszaki ellenőri
ME - KÉ/I. - 13-51106  Közlekedési sajátos építmények építése műszaki ellenőri
ME – VZ - 13-51106  Vízgazdálkodási szakterület korlátozás nélkül műszaki ellenőri

 

Felelős műszaki vezetéseim szakterületei:

MV – ÉP/A - 13-51106  Építmények építési munkái korlátozás nélkül felelős műszaki vezetői
MV - KÉ/A - 13-51106  Közlekedési építmények építése korlátozás nélkül felelős műszaki vezetői
MV - VZ/A - 13-51106  Vízi létesítmények építése, szerelése korlátozás nélkül felelős műszaki vezetői

Címkék

Budakeszi Budaörs Debrecen Dunakeszi Eger Esztergom felelős műszaki vezető Gyöngyös Győr Göd Gödöllő Hatvan Kecskemét Komárom Leányfalu Miskolc műszaki ellenőr műszaki vezető Nagymaros Nyíregyháza Pomáz Szentendre Szolnok Székesfehérvár Tatabánya Telki Tiszaújváros Törökbálint Verőce Vác

A felelős műszaki vezető kiválasztása

A felelős műszaki vezető kiválasztása A felelős műszaki vezető kiválasztása

Építtetőként figyeljek arra, hogy az induló építkezésemen van-e és ki a felelős műszaki vezető?

Feltétlen. Minden építési engedélyköteles építkezés megkezdését megelőzően be kell jelenteni a felelős műszaki vezető személyét.

Ez is csak egy plusz költség! – kiált fel az építtetők egy része. De így van ez valójában?

Nem. Törvény szerint a felelős műszaki vezető a kivitelezést végző vállalkozás tagja vagy alkalmazottja kell, hogy legyen.

Tehát személyét külön nem kell megfizetni a munka megrendelőjének, de a kiválasztott kivitelezőnek (vállalkozónak) a fenti előírásnak meg kell felelnie. A kivitelezési tevékenységet a névjegyzékbe vett olyan felelős műszaki vezető irányíthatja, aki a kivitelezési tevékenység szakirányába megfelelő jogosultsággal és a kivitelezési tevékenység felett közvetlen irányítási joggal rendelkezik. A fentiekből következik, hogy a felelős műszaki vezető kell, hogy irányítsa az építkezést nem a kivitelezési munkát elnyert vállalkozó, aki például kőműves mester. Ha hetente, kéthetente, havonta jelenik meg a munkaterületen az nem felelhet meg az építtető (megrendelő) minőségi elvárásának. Fontos kikötni, hogy hetente legalább egyszer a munkaterületen tartott egyeztetésen vegyen részt a megrendelő képviselőjével a műszaki ellenőrrel, amit szerződésükben foglaltak szerint jegyzőkönyveznek. Hiszen a felelős műszaki vezető a feladatához tartozó eredményekről, eseményekről, dokumentálásról itt tud számot adni és itt lehet számon kérni. Érdemes tudni, hogy a felelős műszaki vezető az építmény vagy építményrész építőipari kivitelezési tevékenységének teljeskörű irányítását (szakági munkákat is beleértve) a 244/2006.(XII.5.) Korm. Rendelet 1.sz. melléklete szerint MV-Ép/A, MV-Ép/AM, MV-Ép/B névjegyzéki jelöléssel nyilvántartásba véve végezheti a törvényben felsorolt paraméterekig. Azt meghaladó értékek esetén szakági felelős műszaki vezetőkkel is kell rendelkezni. Ha az építési folyamat során a felelős műszaki vezető akadályoztatva van munkája ellátásában, a kivitelező vállalkozónak személyét azonnal helyettesíteni vagy pótolni kell (pl.: betegség esetén).

A felelős műszaki vezető személyének fontosságát mutatja az alábbiakban felsorolt főbb feladatai:

1.)Felel az építkezés alatt az épülő építményfajtának, építési tevékenységnek megfelelő jogosultságának meglétéért.

2.)Szakmunka irányítását felügyeli, és felel az építési tevékenységre vonatkozó szakmai, minőségi, biztonsági előírások betartásáért és a munkálatok végzésének szakszerűségéért.

3.)Az építmény vagy építményrész a jogerős és végrehajtható építési engedélynek és a hozzá tartozó jóváhagyott engedélyezési tervnek továbbá a jogszabályban meghatározott kivitelezési tervnek megfelelő megvalósításáért felel és azt irányítja.

Tehát munkája megszervezése során ügyel az építési-szerelési munka a szakmai minőségi követelményeknek és az ezt érintő jogszabályi előírásoknak megfeleljen. Betartja és betartatja a munkavédelmi, közegészségügyi, tűzvédelmi, környezetvédelmi, természetvédelmi, műemlékvédelmi és más kötelező hatósági és jogszabályi előírásokat. Munkája során a műszaki technológiai előírások szerint jár el. A munkát megszervezi úgy hogy a fent említett hatósági és jogszabályi előírások mellett a minőségi követelményt biztosítani tudja. Leellenőrzi a kitűzés helyességét és talajmechanikai és egyéb vizsgálatok megtörténtét. A szükséges minőségi vizsgálatokat, mintavételeket elvégezteti, a minőségi megfelelőséget dokumentálja. Az építkezést előírások szerinti lezárja (pl.:építési napló). A kiviteli tervtől eltérő, de nem építési engedélyköteles kivitelezést előírások szerint dokumentálja. A felelős műszaki vezető közreműködik a használatba vételi eljárásban, amihez a szükséges nyilatkozatát megadja.